S  a  n  d  e  r     K  o  l  l  a  a  r  d

Roman, 160 pagina's

Eerste druk, 2015, hardcover

Tweede druk, derde druk, 2015, paperback

Uitgeverij Van Oorschot Amsterdam

 

Duitse vertaling

Stadium IV is verkrijgbaar in Duitsland, uitgegeven door A1 Verlag in München, onder dezelfde titel. Luister hier naar een recensie.

 

Engelse vertaling

Stadium IV is als Stage Four in het Engels verschenen bij Amazon Crossing.


Boeken koop je in een boekhandel. Stadium IV is voor € 14,95 te verkrijgen bij de betere boekhandel. Zie voor adressen de website van Uitgeverij Van Oorschot.

 

Sarie en Barend maken plannen om na hun pensioen met een nieuwe camper een trektocht door Europa te maken. Maar voordat het zover komt, blijkt Sarie een ernstige vorm van kanker te hebben. Barend probeert het lot te bezweren door zich zo grondig mogelijk in de ziekte te verdiepen. Terwijl hij er alles aan wil doen om de kanker te bestrijden, ziet Sarie af van verdere behandeling. Met nog maar kort te leven stelt ze voor om alsnog op reis te gaan, naar Zweden, waar zij elkaar ruim veertig jaar eerder ontmoetten en waar hun geluk begon.


In het idyllische zomerlandschap waar ze indertijd verliefd werden, moeten ze nu afscheid nemen. Herinneringen, de schoonheid van het Zweedse Öland en hun gedeelde verleden vormen de grondtoon van deze roman, waarin twee mensen hun liefde in onmogelijke omstandigheden staande proberen te houden.

DWDD-boek van de maand

Stadium IV is gekozen tot Boek van de Maand februari door het boekenpanel van De Wereld Draait Door. Het boek wordt 'een pareltje' en een 'een ode aan de liefde' genoemd. Het einde 'geeft je een beeld dat je nooit meer kwijtraakt'.


Animatie Jasper Kuipers

De DWDD-uitverkiezing wordt altijd beloond met een animatie over het boek. Dat is dit keer heel mooi gedaan door Jasper Kuipers. De animatie is hier te zien. Wie meer wil weten over Jaspers werk: zie hier.


Interview NRC Handelsblad

Lees hier een interview met Arjan Fortuin in NRC Boeken.


Recensies

Het Haarlems Dagblad geeft het boek vier steren en noemt het 'mooi, ingetogen en roerend'.


Guus Bauer schrijft: 'Dagblad Trouw schreef over de verhalenbundel van Kollaard: ‘Schrijven vanuit het hart, maar met het hoofd, dat levert nog altijd de mooiste literatuur op.’ Waar, waar. En dat geldt zeker ook voor de voorliggende roman. Kollaard weet het sentiment buiten de deur te houden, en het vechten van het echtpaar voor dat kleine beetje geluk samen toch indringend voelbaar te maken.'


In NRC geeft Janet Luis het boek drie ballen. 'Kollaard laat goed uitkomen dat een ziekte gemakkelijk een wig kan drijven tussen twee mensen, hoeveel ze ook van elkaar houden.' Het einde vindt Luis echter 'onbevredigend'.


Daan Welboren ('Daan Leest')  van Nauta boek denkt daar  anders over. 'Het aangrijpende slot van deze bijzondere roman is absoluut onvergetelijk en geeft veel stof tot nadenken.'


Onno Blom (Radio 1): Mooie roman... harde roman... tegelijk schrijnend en ontroerend... het mooie is het contrast tussen hoe zij en hij met die ziekte omgaan... heel zakelijk, heel precies, bewon-derenswaardig opgeschreven...


Jesse van Amelsvoort in 8Weekly: Sander Kollaards proza is klassiek (op een manier die je meer ziet bij hedendaags door uitgeverij Van Oorschot uitgegeven proza), zeer verzorgd, met mooie, originele metaforen en inzichten. Taal, kortom, die geen aandacht op zichzelf vestigt, maar toch opvalt.


En laat ik ook eens wat lezers het woord geven.


V. van Aken: Dit boek laat je niet snel meer los. Nog een hele tijd erna spookte het door mijn hoofd.

 

Dominee M. Voet: De manier waarop Sarie overlijdt roept allerlei

ethische vragen op. Mag dit, kan dit? Voor mij zijn dat ook christelijke ethische vragen. Als ik nu ga uitleggen hoe het boek afloopt, hoef je het niet meer te lezen en dat zou jammer zijn. Want het gaat over de liefde.


Monique: Zelden werd ik zo murw geslagen door de inhoud van een boek als door Stadium IV. Toen ik het uit had, probeerde ik iemand uit te leggen hoe zeldzaam mooi dit boek is, om vervolgens prompt in tranen uit te barsten.


Lonneke: Geen vrolijk onderwerp maar wat is dit boek prachtig geschreven. Mooie beschrijvingen, poëtische zinnen, een boek om langzaam te lezen.


Corinne: Mooi boek, hoor! Ontroerend, door de liefde van de hoofdpersonen voor elkaar. Hard en confronterend, vanwege de aftakeling door haar ziekte. Maar alles met mededogen beschreven.


Irene: Wat een indrukwekkend, dapper en tegelijk droevig boek. De liefde is haast tastbaar, het einde onvermijdelijk, hard, maar toch ook mooi.


Hans: Eigenlijk 6 sterren! Indrukwekkend! Dit boek raakt je! Lezen dus!